Klimaangst og -aftryk

hejmagi.dk - @juliemakesmagic - klimaangst og -aftryk

Jeg ved ikke om klimaangst er et ord, hvis man slår det op i en ordbog. Omend er det en sammentrækning af to ord, som helt reelt sætter gang i mit følelsesregister. I dag har jeg samlet lidt refleksioner jeg har gjort mig om klimaet og måske jeg ikke er så alene om dem, eller måske så er jeg. 

Man kan ikke tænde for nyhederne på tv, uden der er et eller andet negativt om klimaet. Eller negativt om, at vi gør for lidt for klimaet. At det er stukket af og vi ikke kan vende skuden, hvis ikke vi handler kraftigt NU - og så alligevel er vi ovre det punkt hvor vi kunne have stoppet den lavine som lyder til at skulle bliver verdens undergang eller om ikke andet blive en helt anden verden end den vi kender til i dag.
Det samme gælder nyhedsaviserne. Hvorfor jeg hverken ser eller læser det ene eller andet. Dog har jeg da forvildet mig forbi og derfor opretholder jeg mig også retten til at sige, at det er hver dag man kan se eller læse indslag som skaber frygt om klimaet. Gør en angst. For nej, jeg ønsker da hverken at mine børn, kommende børnebørn eller oldebørn, eller nogens fremtid overhovedet, skal blive påvirket så gevaldigt af klimaet, at jeg ikke engang tør tænke tanken til ende, hvis det er sandt. Men det gør mig i sandhed rigtig ked af det, at læse og se nyheder, så jeg holder mig fra det.

Jeg tror på det er sandt at vi skal skære ned, forbedre os, stoppe op og vi skal ændre vores adfærd. Men jeg har også et stille, naivt, ønske om, at de ændringer vi har set over de seneste år, ikke alene er menneskeskabte.
Jeg håber i mit indre, at de store naturkatastrofer ville være sket alligevel, at temperaturen ville stige, og ligemed vandende. For jeg begriber ikke, at vi har ladet stå til så længe, hvis det alene er menneskeskabt og samtidig begriber jeg heller ikke, hvorfor der så ikke bliver lavet en større plan - på verdensplan. Ikke at det er politikernes ansvar alene. Slet ikke. Og jeg forstår, at det er grænseløst svært at finde en løsning på problemet. For stopper vi forbruget helt, så går økonomien også i stå. Det er ikke simpelt, men ingen kan vel være i tvivl om, at der skal gøres mere end der bliver gjort i dag.

Da vi flyttede i hus i efteråret, blev jeg så glad over, at vi nu fik affaldsortering. I dag forstår jeg ikke, at bare fordi vi havde affaldsskakt i lejligheden, var det jo ikke ensbetydende med, at vi behøvede smide alt deri og slet ikke sortere.
Så i dag sorterer jeg også mere, end hvad mine affaldsbeholdere lægger op til. Vi har to beholdere med hver to rum.  Det vil sige et rum til pap/papir, et rum til madaffald, et rum til glas, metal og hård plast, og et til restaffald. Restaffald bliver brændt og dermed ikke genanvendt og det er ultimativt vores største “post”. Vi har så meget restaffald, at vi har måttet bede om ugentlig tømning i stedet for hver 14. dag som der blev lagt op til fra start. Vi har to blebørn og det fylder i affaldsspanden.

Men hvorfor er det, at man ikke kan lave mælkekartoner og pizzabakker så de kan sorteres sammen med pap i stedet for de skal i restaffald og brændes?

Desuden har efterhånden en del gange lagt mærke til, at der på meget emballage står hvordan det skal affaldssorteres og det gør mig glad. Det er en lille konkret ting, der gør det nemmere for mig som forbruger, men hvor ville det bare være dejligt hvis det var et krav ligesom at der skal være en varedeklaration.

Personligt har vi også fravalgt flyrejser. Vi føler ikke vi nøjes. Der er så mange dejlige steder man kan komme til, uden man behøves flyve. Vi vil ikke gøre os til dommere, men det burde være nemt at spare lidt på den konto.

Hvordan har du det med hele klimadebatten? I morgen vil jeg dele en liste med de ting vi helt konkret gør for at leve lidt grønnere. Og jeg vil meget gerne inspireres til endnu flere tiltag.
Kommentarer

Populære indlæg